Încălțămintea Tabi reprezintă o intrigantă combinație între uman și creatura, captivând atenția nu doar a iubitorilor de artă, dar și a celebrităților.
Bocancii Tabi au apărut pentru prima dată în 1988 și au lăsat o amprentă profundă, atât în sens propriu, cât și metaforic. Acest lucru s-a întâmplat deoarece Martin Margiela a decis să le facă pe modelele sale să pășească în vopsea roșie înainte de a urca pe podium, creând astfel un moment memorabil care a devenit parte din istoria modei. Imaginea de a vedea încălțăminte cu degetul despărțit era complet neobișnuită pentru lumea occidentală.
Trebuie menționat că Margiela nu a inventat acești pantofi dar a reușit în schimb să le confere un statut de simbol uber-cool pentru tineri. Originea Tabi dateaza din Japonia secolului al XV-lea, când șosetele cu degete despărțite erau văzute ca promotoare ale echilibrului holistic și fizic. În acea perioadă, aceste încălțări erau rezervate elitei, dar odată cu deschiderea rutelor comerciale către China și adăugarea talpilor de cauciuc, Tabi (sau jika-tabi) a devenit încălțăminte standard pentru muncitori.
Alți designeri, cum ar fi Nike și Vetements, au creat propriile lor interpretări ale Tabi (unul dintre cele mai cunoscute exemple fiind Air Rift), dar niciuna nu a reușit să inspire același nivel de devotament ca varianta lui Margiela.
Este necesară o anumită perspectivă pentru a aprecia frumusețea într-un obiect atipic precum Tabi și tocmai acest exercițiu de imaginație este un element central în creațiile lui Margiela. Fanii lui adoră să discute la nesfârșit despre creațiile sale, chiar dacă multe dintre ele au fost realizate din motive de restricții bugetare. Designerul a transformat debutul său de pe podium pictat cu vopsea într-un veston lipit cu scoci și a prezentat aceiași Tabi sezon după sezon, pentru că nu-și putea permite să creeze alții noi, intregul proces părand rebel și anti-moda.
Într-o epocă în care am văzut apariția multor încălțări provocatoare, cum ar fi creațiile lui Abraham Ortuño pentru Jonathan Anderson și Loewe sau Crocs Big Yellow MSCHF, Tabi pare să nu mai provoace la fel de mult cum o făcea în trecut. Chiar și vedete precum Dua Lipa, Zendaya și Cardi B au adoptat acești pantofi cu degete despărțite, purtându-i cu aceeași eleganță cu care ar purta și pantofii clasici Chanel.
A purta aceste încălțări nu înseamnă doar să fii în pas cu moda, ci și să fii dispus să atragi priviri confuze în public, într-o demonstrație de încredere și de atitudine care caracterizează fanii devotați ai lui Margiela.
*Toate ținutele pe care le port în shootingul care însoțește acest articol sunt semnate Maison Margiela.